Το 4ο Ελληνορωσικό Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών πραγματοποιείται στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος του έτους φιλίας Ελλάδας – Ρωσίας υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ελλάδας και της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Το Φόρουμ έχει ως στόχο να τονίσει το υψηλό επίπεδο αμοιβαίας κατανόησης που έχει ήδη επιτευχθεί, μεταξύ των δύο χωρών και λαών, για να δώσουν μια επιπλέον ώθηση στις πολυμερείς επαφές μεταξύ των κοινωνιών των πολιτών της Ρωσίας και της Ελλάδας στη σημερινή περίπλοκη διεθνή κατάσταση.

Στο σημερινό αλληλεξαρτώμενο και πολυπολικό κόσμο, η ρωσική και η ελληνική κοινωνία έχουν κοινές θέσεις σε πολλά σημαντικά και επίκαιρα παγκόσμια ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα χρήσιμη εμφανίζεται η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ εξεχόντων επιστημόνων, πολιτικών, εκπρόσωπων της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και διακεκριμένων προσωπικοτήτων των δύο χωρών.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του φόρουμ είναι ότι θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και βασικά γεγονότα του “Έτους Φιλίας Ελλάδας και Ρωσίας”.

Αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να συγκεντρωθούν σε ένα κοινό χώρο εκπρόσωποι των κοινωνιών των πολιτών των δύο χωρών από διάφορους τομείς δραστηριοτήτων. Από την κουλτούρα, την ιστορία, την κοινωνιολογία, τις επιχειρήσεις, την γεωπολιτική, κ.λπ.

Το φόρουμ θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του ανεξάντλητου δυναμικού των διμερών φιλικών σχέσεων, που δεν υπάρχει ανάλογή της σήμερα στην Ευρώπη και η οποία ήδη μετράει την δεύτερη χιλιετία της ιστορίας της.

Λίγα λόγια για την ιστορία του Φόρουμ

Η πρωτοβουλία της διεξαγωγής του Φόρουμ πηγάζει από τις συμφωνίες περί διεύρυνσης και ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας στον τομέα των κοινωνικών οργανώσεων που είχαν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των ελληνο-ρωσικών διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής στη Μόσχα το Δεκέμβριο 2007.

Τον Οκτώβριο 2008 στην Αθήνα διεξήχθη με επιτυχία το 1ο Ελληνο-Ρωσικό Φόρουμ  κοινωνικών οργανώσεων.  Ο σκοπός της εκδήλωσης αυτής, αφιερωμένης στην 180η επέτειο της σύναψης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας (1828-2008), ήταν να δοθεί μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη – υπό την αιγίδα του κράτους – ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών οργανώσεων, των εκκλησιαστικών, των επιστημονικών και πανεπιστημιακών κύκλων, και των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Το Φόρουμ έθεσε θεμέλια για ένα ποιοτικό, νέο επίπεδο διαλόγου σε διάφορους τομείς και έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και είχε κοινωνική απήχηση. Η διεξαγωγή του αξιολογήθηκε με θετικές κριτικές από τους κυβερνητικούς και κοινωνικοπολιτικούς κύκλους των χωρών μας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό αλλά και το γεγονός της ομόφωνης επιθυμίας των συμμετεχόντων στο Φόρουμ, είχε αποφασιστεί αυτό το βήμα του Ελληνο- ρωσικού διαλόγου να λειτουργεί σε μόνιμη βάση.

Τον Ιούνιο 2009 στο Παλάτι της Ταυρίδας της Αγίας Πετρούπολης είχε διεξαχθεί το 2ο  Ελληνο-Ρωσικό Φόρουμ κοινωνικών οργανώσεων, στην Οργανωτική Επιτροπή του οποίου είχαν συμπεριληφθεί οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ελλάδας.

Στο Φόρουμ έλαβαν μέρος 350 αντιπρόσωποι, μεταξύ των οποίων ήταν εξέχουσες προσωπικότητες των Ορθοδόξων Εκκλησιών, επικεφαλής των μεγάλων κοινωνικών οργανώσεων, καθηγητές των κορυφαίων πανεπιστημίων της Ελλάδας και της Ρωσίας, Διευθυντές των κορυφαίων ελληνικών και ρωσικών εταιριών, μεγάλων τραπεζών, εκπρόσωποι ΜΜΕ, καθώς και εκπρόσωποι των κρατικών φορέων.

Στα πλαίσια του 2ου Φόρουμ οι επιστήμονες, οι διπλωμάτες και οι επιχειρηματίες παρουσίασαν πάνω από 120 εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε θεματικές ενότητες του Συνεδρίου. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ πραγματοποιήθηκαν σε «στρογγυλά τραπέζια» συζητήσεις με τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα για τους εκπροσώπους των δύο χωρών μας θέματα, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων της ρωσικής γλώσσας και του ρωσικού πολιτισμού στην Ελλάδα.

Το Σεπτέμβριο 2013 στο Ζάππειο στην Αθήνα έλαβε χώρα το 3ο Ελληνο-Ρωσικό Φόρουμ κοινωνικών οργανώσεων, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην 185η επέτειο της σύναψης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας. Στην τελετή της έναρξης του Φόρουμ συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β. Ι. Ματβιένκο και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευ. Μεϊμαράκης.

Η ημερήσια διάταξη: «Η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές της ανάπτυξης της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας, καθώς και οι ιστορικές πτυχές των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Υπήρξαν προτάσεις για τη δημιουργία και την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων των χωρών μας. Τα Φόρα έδωσαν τη δυνατότητα και την ευκαιρία στους εκπροσώπους των ευρύτερων κοινωνικών κύκλων να συναντηθούν με τους συναδέλφους τους και να βεβαιωθούν προσωπικά για την ύπαρξη των προοπτικών διαλόγου και της ανάπτυξης των φιλικών ελληνορωσικών σχέσεων.